logo

KAKAOVÉ VAFLE Z KVÁSKU

16. března 2023



Můj kvásek Kamil, který se zrodil v drožďovo-koronavirové krizi, se už dožil svých třetích narozenin! Pokládám to za úspěch a hlavně důvod k oslavě. A co by to bylo za oslavu bez něčeho sladkého na zub, kde kvásek hraje důležitou roli, že? Takže milý Kamile, díky za všechny domácí chleby, dalamánky, lívance a vafle, které jsme spolu upekli, a přeju ti ještě mnoho let spokojeně strávených v mé lednici. Vzdávám ti čest s kakaovou vaflí na vidličce!



30 minut + 12 hodin kynutí
4 porce

Ingredience

80 g žitného kvásku
250 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru
150 g hladké mouky + 1 lžíce navíc
1 lžíce kakaa
3 lžíce jemných ovesných vloček
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
2 vejce
3 lžíce slunečnicového oleje + na vymazání vaflovače

Postup

8 – 12 hodin předem dobře promíchejte žitný kvásek, mléko, cukr, 150 g hladké mouky, kakao a ovesné vločky. Přikryjte utěrkou, fólií, nebo voskovaným ubrouskem a nechte v teple kynout. Doba kynutí dost závisí na teplotě, jestli můžete umístit mísu s těstem do blízkosti zapnutého topení, bude stačit něco kolem 8 hodin. Pokud máte v místnosti spíše chladněji, nechte těsto pracovat až 12 hodin. V průběhu kynutí si vyndejte z lednice vejce, abyste je mohli zapracovat v pokojové teplotě.

Lžíci mouky navíc smíchejte s jedlou sodou a solí a zamíchejte do těsta. Nakonec zašlehejte vejce a olej. Nechte další přibližně půl hodinu kynout. Vaflovač rozehřejte a lehce vymažte olejem. Pečte dokřupava a ihned podávejte. S tvarohem, domácí marmeládou a javorovým sirupem jsou nejlepší!