logo

MAKOVÁ GRANOLA

19. února 2020



Snídaně je moje nejoblíbenější jídlo dne. A moje nejoblíbenější snídaně je granola s bílým jogurtem a ovocem. Tak proč si teda 300 dní z 365 sypu do jogurtu jen suché vločky, když křupavá vypečená granola je úplně jiný level? Důvody jsou dva a ani jeden není dieta. První je špatná logistika a druhý nenažraný manžel. Vychytat ten okamžik, kdy mám doma dostatečné množství vloček, oříšků, semínek a javorového sirupu a skloubit to s chutí a časem to všechno nasekat, smíchat a upéct, se mi většinou nedaří. Zásoby vloček se postupně dostanou do bodu, kdy už vůbec nemá cenu se s tak malou porcí granoly patlat. A tak to jde pořád dokola, až se mi zázračně sejdou suroviny i čas. Když se mi teda podaří vyzrát na problém číslo jedna, můžu si být jistá, že pro manžela není žádná várka granoly moc velká. Takže po pár dnech budu jíst zase suché vločky…



20 minut
1 kg

Ingredience

500 g ovesných vloček
100 g mletého máku
100 g mandlí
35 g kokosových plátků
35 g másla
35 g slunečnicového oleje
100 g javorového sirupu
50 g třtinového cukru
špetka mleté vanilky
špetka soli
pomerančová kůra
20 g lyofilizovaných jahod

Postup

Troubu předehřejte na 160 °C a plechy si vyložte pečícím papírem. Dva na tuhle dávku budou tak akorát.
Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mák, mandle a kokosové plátky. Třetinu kokosu si můžete dát stranou a zamíchat až po upečení. Přidejte ještě vanilku, sůl a pomerančovou kůru.

V rendlíku pomalu rozpouštějte máslo s olejem, javorovým sirupem a třtinovým cukrem. Stačí zahřívat zlehka na mírném plameni a občas zamíchat, dokud se vše úplně nepropojí. Potom nalijte do mísy na vločky a pořádně promíchejte. Nejlíp rukou!

Rozprostřete na plechy a pečte v předehřáté troubě 20 minut. V půlce pečení plechy otočte a granolu prohrábněte, ať se upeče rovnoměrně. Hlídejte barvu, granola by měla být vypečená do hněda.

Do vychladlé granoly zamíchejte ještě odložený kokos a lyofilizované jahody. Skladujte dobře uzavřené ve vzduchotěsné nádobě.