logo

VAFLE

21. března 2020



Vaflí může být na tisíce druhů. Bruselské, lutyšské, kynuté, nekynuté, jogurtové, celozrnné, hranaté, srdíčkové nebo cool bublinkové. Ať už jsou z jakéhokoli těsta, hlavně by měly být křupavé. Křupavé a nadýchané, jen ne gumové. Mám ráda tenhle úplně základní recept na nekynuté vafle. Když si večer vzpomenete, že na ně máte chuť, jsou hned hotové.



40 minut
4 porce

Ingredience

Těsto:
200 ml mléka
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 lžíce cukru
špetka soli
špetka mleté vanilky
230 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku z vinného kamene
120 ml slunečnicového oleje + na vytření vaflovače

Na dokončení:
300 g zakysané smetany
3 lžíce javorového sirupu
1 sklenička marmelády
borůvky, maliny

Postup

Ve velké míse rozšlehejte mléko, žloutky, cukr, špetku soli a vanilku. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec přilijte olej.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech ho silikonovou stěrkou opatrně zapracujte do těsta. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto chvíli odpočívat.

Rozehřejte vaflovač a jemně ho vytřete slunečnicovým olejem. Ideálně mašlovačkou a opravdu jen malým množstvím, vafle se nemusí koupat v omastku. Stačí to udělat jen před první várkou vaflí. Upečte postupně všechny vafle dokřupava.

Podávejte s oblíbenou marmeládou, ovocem a kopečkem zakysané smetany smíchanou s javorovým sirupem.

Přátelská rada

Pokud budete vafle připravovat jako dezert, bude vám na uvedené čtyři porce určitě stačit i poloviční várka. Možná vám bude stačit poloviční várka i v případě, že budete vafle chystat jako hlavní chod, ale u nás doma by to teda rozhodně nestačilo!